· Віра · Проповіді · Про УЛЦ · Літургія · Бібліотека · Календарі · Музика · Галерея · Ланки ·

Сайт душпастиря Павла

E-m@il

Проповідь пастиря Давида Джея ВЕББЕРА
Ректора Української Лютеранської Богословської семінарії Святої Софії, виголошена під час святкового Богослужіння в Тернопільській громаді "Церква Святих Апостолів Івана та Якова" 28 серпня 2002 року Божого з нагоди вручення дипломів випускникам семінарії.

Rev. David Jay Webber

English

В ім'я Ісуса. Амінь.

      Сьогодні основний святковий день Діви Марії – святкування Успіння Блаженної Діви Марії. Відповідно до церковного року, у цей день шанована мати нашого Господа відійшла у мирний сон християнської смерті. Багато чого ми можемо почерпнути від Марії, дивлячись на її приклад. Вона ввірувала у слова, які Бог промовляв до неї, навіть коли вони описували щось таке, що здавалось неможливим. У своєму дусі вона раділа у Бозі-Спасі її, дякуючи йому за його милосердя. Цього вечора я б хотів привернути вашу увагу до того, що вона сказала стосовно свого Божественного сина на весіллі у Кані, коли бракнуло вина. Як записано у Iвана 2:5, вона сказала слугам: "Зробіть усе те, що Він вам скаже!"

      "Зробіть усе те, що Він вам скаже!" Ці слова визнають верховну владу Ісуса Христа у всіх питаннях, і вони визнають Його право вказувати усім що робити. Вони, звичайно, мають ширше прикладання, аніж конкретний випадок на цьому весіллі. У цьому випадку слуги справді слідували Господнім вказівкам. Вони наповнили декілька великих посудин водою, як наказав їм Ісус, і своєю милістю Ісус перетворив ту воду на вино, щоб не зіпсувалось весільне святкування. Але те, що Марія сказала слугам того дня, вона промовляє сьогодні, через текст Письма і до нас: "Зробіть усе те, що Він вам скаже!" Вельмишановні випускники, послухайте цього вечора матір вашого Господа, яка промовляє ці слова також і до вас: "Зробіть усе те, що Він вам скаже!"

      Що ж Ісус сказав вам робити? Перш за все Він сказав вам те, що Він каже усьому людству: "...Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю, і всім своїм розумом, і свого ближнього, як самого себе" (Луки 10:27). Тут Ісус, цитуючи книгу Повторення Закону, підсумовує праведні вимоги Божого закону для всіх нас. Він каже нам про те, що Бог має право очікувати від нас, стосовно того, що ми думаємо про нього і як ми ставимося до нього, і стосовно того, що ми думаємо про інших і як ми ставимося до інших. Ісус не жартує, коли каже це нам і вам. Він каже нам любити Бога і нашого ближнього цілком, повністю і без егоїзму. Наша пожиттєва неспроможність так робити не спростовує той факт, що саме це Він каже нам чинити.

      Але коли ми визнаємо нашу неспроможність і коли відчуваємо докір Божого незадоволення через цю невдачу, Ісус промовляє до нас ще щось. Ісус піднімає нас і освіжає наші душі, особливо в Його Святій Вечері, де Він промовляє наступні слова до Своєї церкви і до вас обидвох: "...Прийміть, споживайте, це тіло Моє. Пийте з неї всі, бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів!" (Матвiя 26:26-28). У ті моменти, коли наша свідомість стурбована, ми радісно слухаємо Ісуса, коли Він каже нам їсти Його тіло і пити Його кров, яка була принесена в жертву і пролита на відпущення всіх наших гріхів. У цих словах та й у всіх словах Євангелія, яке промовляє до нас Ісус, ми знаходимо нескінченне джерело сили і духовного оновлення.

      І у контексті особливих покликів, які Бог поклав на ваші життя, Ісус також каже вам чинити певні речі. Через шлюбні обіцянки, якими ви обмінялись з вашими шановними дружинами, з якими Бог поєднав вас на все життя, Ісус сказав вам любити вашу дружину так, як Він полюбив церкву. Народженням ваших шановних дітей, через яке Бог покликав вас бути батьком, Ісус сказав вам не дратувати ваших дітей , але виховувати їх в напоминанні й остереженні Божому. Протягом минулих чотирьох років, коли Бог покликав вас бути студентами семінарії, Ісус сказав вам навчатися від ваших вчителів, які ввірили вам те, чого самі були навчені з Божого Слова.

      У всіх цих різноманітних покликах, намагаючись відповідати усім Господнім вимогам і очікуванням, ви, звичайно, не завжди були досить успішними. Ваші дружини, ваші діти, і ваші колишні професори без сумніву змогли б підтвердити це. Але звичайно, серед цієї боротьби і недосконалостей, Ісус постійно казав вам не падати духом, бо ваші гріхи прощено. І Він постійно пропонував вам своє запрошення: "Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я вас заспокою!" (Матвiя 11:28). Протягом усіх цих років різноманітними шляхами ви зважали на слова матері нашого Господа, коли вона промовляла до вас: "Зробіть усе те, що Він вам скаже!"

      І ось тепер Ісус каже вам робити щось нове, щось дуже серйозне і вкрай необхідне для спасіння вічних душ. Вас було покликано служити пасторами у церкві Ісуса Христа і звичайно ж Ісус має що сказати вам про це. Через апостола Петра Він каже: "пасіть стадо Боже, що у вас, наглядайте не з примусу, але добровільно по-Божому, не для брудної наживи, а ревно, не пануйте над спадком Божим, але будьте для стада за взір. А коли Архипастир з'явиться, то одержите ви нев'янучого вінка слави" (1-е Петра 5:2-4). Через апостола Павла Він також каже: "Проповідуй Слово, допоминайся вчасно-невчасно, докоряй, забороняй, переконуй з терпеливістю та з наукою" (2-е Тимофiю 4:2). І знову ж таки: "Пильнуйте себе та всієї отари, в якій Святий Дух вас поставив єпископами, щоб пасти Церкву Божу, яку власною кров'ю набув Він" (Дiї 20:28).

      Дорогі браття, від імені церкви і від імені нації, яка вкрай потребує чути добру новину божого милосердя у Христі, і яка має величезну потребу бути напоєною святими таїнствами, котрі запровадив Христос, я благаю вас слухати те, що Марія каже вам цього вечора: "Зробіть усе те, що Він вам скаже!" Несучи те служіння, до якого вас тепер покликав Бог, слухайте слів Ісуса Христа. Не поступайтеся спокусам піти на компроміс зі світом або стати лінивими чи байдужими до потреб ваших людей. Сприймайте вашу посаду дуже серйозно, тому що вона справді дуже серйозна. Ви зможете вчинити багато добра, коли виконуватимете обов‘язки, які передбачає ця посада, відповідно до Христових вказівок. І ви можете спричинити багато зла і шкоди, якщо не робитимете так. Отож, як пастори, "Зробіть усе те, що Він вам скаже!"

      Як пастори і як християни, робіть те, що Він вам каже, коли Він запрошує обох вас повернутися до нього знову і знову і знову за прощенням і покріпленням, котре ви завжди потребуватимете. Ви будете неспроможні виконати ті обов‘язки, які Христос доручив вам, лише вашими власними силами, чи власною мудрості. Отож постійно йдіть до нього у вірі, щоб отримати те, що Він завжди бажає дати.

      Через ваше проповідування Ісус буде промовляти до багатьох людей, кажучи їм: Увіруйте в Євангеліє. Але ті ж самі слова кожен раз Він промовлятиме і до вас обох. І коли Ісус каже вам ввірувати в Євангеліє, -- дорогі друзі і браття – віруйте в нього. Припадайте до люблячих обіцянок вашого Спасителя! Віруйте в те, що ваші гріхи були забрані від вас так далеко, як схід від заходу, тому що так воно насправді й є. Віруйте, що ваше ім‘я записане у книзі життя Агнця, тому що воно дійсно там записане. Віруйте в те, що коли ви слабкі – Бог – сильний, для вас і у вас, тому що Боже Слово запевняє вас у цьому. Робіть те, що Христос каже робити, коли Він каже вам приходити до нього за щоденним покріпленням і оновленням – робіть це заради вас самих і заради тих, кому ви покликані служити.

      Протягом усього вашого служіння і життя слухайте матір вашого Господа і зважайте на її слова, коли вона каже вам і усім нам: Зробіть усе те, що Він вам скаже! Амінь.

Слава Отцю і Сину і Святому Духові, тепер і повсякчас і повіки віків. Амінь.

На початок!

"Благодать вам та мир нехай примножиться в пізнанні Бога й Ісуса, Господа нашого!" (2 Петра 1:2).

Українська Лютеранська Церква.

Copyright Rev. Pavlo Bohmat
При використанні матеріалів цього сайту робіть ланки на нього.
a-counter
Hosted by uCoz