· Про УЛЦ · Віра · Проповіді · Бібліотека · Календарі · Музика · Галерея · Ланки · Дом!

Сайт душпастиря Павла

E-m@il

Проповіді та молитовні роздуми пастиря Тараса (Коковський).

"Людська справедливість і Христова любов"

Вiд Матвiя 5:38-48;
38 Ви чули, що сказано: Око за око, і зуб за зуба. 39 А Я вам кажу не противитись злому. І коли вдарить тебе хто у праву щоку твою, підстав йому й другу. 40 А хто хоче тебе позивати й забрати сорочку твою, віддай і плаща йому. 41 А хто силувати тебе буде відбути подорожнє на милю одну, іди з ним навіть дві. 42 Хто просить у тебе, то дай, а хто хоче позичити в тебе, не відвертайся від нього. 43 Ви чули, що сказано: Люби свого ближнього і ненавидь свого ворога. 44 А Я вам кажу: Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує, 45 щоб вам бути синами Отця вашого, що на небі, що наказує сходити сонцю Своєму над злими й над добрими, і дощ посилає на праведних і на неправедних. 46 Коли бо ви любите тих, хто вас любить, то яку нагороду ви маєте? Хіба не те саме й митники роблять? 47 І коли ви вітаєте тільки братів своїх, то що ж особливого робите? Чи й погани не чинять отак? 48 Отож, будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний!

Нехай буде з вами благодать, милість, мир від Бога Отця та Ісуса Христа, Сина Отцевого, у правді та в любові! (2-е Iвана 1:3)

Дорогі у Христі брати і сестри,
     Зараз такий важкий час, що багато людей не мають за що виписати газету, ознайомитись з програмою телепередач на тиждень. Я знаю, що буде висвітлюватись в більшості фільмів, які демонструються по телебаченню, до кінця року. Отож, якщо це когось зацікавить, запитайте у мене і дізнаєтесь. Скажете: звідки мені це відомо? Є один секрет: майже всі сучасні фільми побудовані так, що вони ніби навмисно порушують все те, чого навчає нас у сьогоднішньому тексті наш Господь Ісус Христос. Вони всі подібні між собою: є якийсь поганий хлопець або група хлопців, котрі коять зло, ображають інших, і одного дня серед ображених знаходиться такий собі непереможний герой, котрий звідкись повертається і б'є всіх поганих хлопців, і то не просто б'є, а найчастіше на смерть. Фільм закінчується відчуттям того, що справедливість відновлено і винних покарано, тобто вбито. Багато крові, бійки, жорстокого поводження, ненависті, "несправедливої справедливості". А найгірше те, що саме подібні фільми і сцени подобаються нині багатьом людям, часто дітям, які малюють в шкільних зошитах та щоденниках мускулястих "борців за помсту і правду" кулаками та зброєю. А потім беруть з цих героїв приклад. Нещодавно в Америці 6-річний хлопчик, ображений дівчинкою такого ж віку, звідкись взяв пістолет і застрелив її! Двоє школярів у Тернополі бавилися пістолетом, в результаті чого один з них загинув. Тому що хлопчаки мали на пам'яті приклади тих героїв-розбишак з фільмів. Як часто трапляється у нашому житті, що ми, посварившись з кимсь, сповнюємось бажання відомстити за нанесену кривду, виношуємо плани, як це краще зробити, щоби було гірше ближньому і щоб він надовго запам'ятав це. Нам зробили щось зле, і ми дуже часто відразу думаємо, як би так само відімстити, чи не так? Буває, посваряться батьки, а їхні діти та внуки ще ворогують, клянуться помститись за колись нанесену кривду, і так триває рік за роком. Христос нас навчає зовсім іншому, цілком протилежному, тому, що так часто нам не подобається, коли ми палаємо від ненависті чи гніву. Він каже: "38 Ви чули, що сказано: Око за око, і зуб за зуба. 39 А Я вам кажу не противитись злому. І коли вдарить тебе хто у праву щоку твою, підстав йому й другу".

     Кажучи іншими словами, прийміть нанесені вам чи то словами, чи ділами образи, і виявіть при цьому своєму ворогу через ваше ставлення — словом чи ділом, що ваше християнське життя дійсно сповнене милосердя.

     Але людям завжди більше до вподоби відстоювати свої права чи то силою, чи то чужими руками, чи то у суді, а не дотримуватись поради Христа щодо довготерпіння, любові і милосердя.

     В старі часи нас часто лякали ворогами капіталістами, які є жорстокі і підступні, малювали на них всілякі карикатури, де їх зображали кровопивцями і тиранами. Нас виховували у дусі ненависті до ворогів. І ми дійсно їх ненавиділи. А сьогодні багато людей їде до того "ворожого світу", щоб заробити бодай яку копійчину на прожиття.

     Біблія говорить: "43 Ви чули, що сказано: Люби свого ближнього, і ненавидь свого ворога. 44 А Я вам кажу: Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує..."

     Спитайте себе, дорогі у Христі, чи бувало так, що коли хтось проклинав вас чи ненавидів, ви при цьому казали: "Нехай благословення Боже буде з тобою", а прийшовши додому, схилили свою голову перед Богом і помолились: "Господи, прости його грішного і не зарахуй йому цієї провини, але дай, щоб він також пізнав Твою ласку і міг спастися"?

     Біблія каже: "12 Тож усе, чого тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви..." (Мт.7:12). У християнському серці не повинно бути місця помсті, заздрості, ненависті, скупості, егоїзму, але все його повинна наповняти правдива любов до Бога і ближнього, як того навчає Слово Боже. Святий Павло у Посланні до Римлян так каже про це: "17 Не платіть нікому злом за зло, дбайте про добре перед усіма людьми! 18 Коли можливо, якщо це залежить від вас, живіть у мирі зо всіма людьми! 19 Не мстіться самі, улюблені, але дайте місце гніву Божому, бо написано: Мені помста належить, Я відплачу, говорить Господь. 20 Отож, як твій ворог голодний, нагодуй його; як він прагне, напій його, бо, роблячи це, ти згортаєш розпалене вугілля йому на голову" (Рим.12:17-19).

     І коли ви робите добро своїм ворогам і молитесь за них, то тим самим ви допомагаєте їм з Божою допомогою звільнитись від їхньої ненависті до вас, подаючи їм приклад християнського довготерпіння і любові.

     Для чого нам слід все це робити? Для того, як каже Христос, "щоб вам бути синами Отця вашого, що на небі, що наказує сходити сонцю Своєму над злими й над добрими, і дощ посилає на праведних і на неправедних". Тобто так само робить і Бог, котрий хоче, щоб всі люди спаслися і мали життя вічне у Його Сині.

     Уявіть собі на мить, що Бог би образився на нас за наші провини і вирішив помститись! Уявіть собі, що Бог не мав би часу поблагословити нас сьогодні за те, що ми не мали часу подякувати Йому вчора? Уявіть собі, що Він би вирішив перестати керувати нами завтра тому, що ми не слідували за Ним сьогодні? Уявіть собі, що Він би забрав від нас Біблію завтра, тому що ми не читали її нині? Що Він не почув би нас сьогодні, тому що ми не слухались Його вчора? Що Він перестав би нас любити і піклуватись про нас тому, що ми полюбили когось іншого чи щось інше? Як би ми могли тоді прожити бодай би день?

     Але в Божому серці немає навмисної помсти до нас. Бог не затаїв на нас образи, не сповнився вічної ненависті і гніву, а навпаки — жалю за наше відступництво, і виявив таку незбагненну любов до грішного світу, таке милосердя і довготерпіння, таку ласку, що віддав "Свого Сина Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне" (Ів.3:16). Христос своєю дорогоцінною жертвою на хресті визволив нас від прокляття гріха і влади смерті та диявола, здобувши для нас примирення з Богом, прощення наших гріхів, спасіння і вічне життя. Христос своїм життям дав нам приклад досконалості і служіння, звертаючись до кожного з нас: "48 Отож, будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний!"
Це до нас звертається наш небесний Отець зі словами: "Будьте святі, бо святий Я, Господь, Бог ваш!" (Лев.19:2)

     Тож нехай і ваша любов до ближніх буде завжди нелицемірна, а правдива і дієва, тому що Біблія каже нам: "10 Цим пізнаються діти Божі та діти дияволові: Кожен, хто праведності не чинить, той не від Бога, як і той, хто брата свого не любить!"( 1Ів.3:10)

     Будьте в усьому подібні на Христа, щоб вас могли пізнавати, як Його учнів, а "35 По тому пізнають усі, що ви учні" Його, "як будете мати любов між собою"(Ів.13:35) і любитимете своїх ближніх.

     "А Цареві віків, нетлінному, невидимому, єдиному Богові честь і слава на вічні віки. Амінь".
(1-е Тимофiю 1:17)

На початок!

Хрест "Благодать вам та мир нехай примножиться в пізнанні Бога й Ісуса, Господа нашого!" (2 Петра 1:2).

Українська Лютеранська Церква.

Copyright © 2001-2002 Rev. Pavlo Bohmat
a-counter
Hosted by uCoz