· Про УЛЦ · Віра · Проповіді · Бібліотека · Календарі · Музика · Галерея · Ланки · Дом!

Сайт душпастиря Павла

E-m@il

Проповіді пастиря Ігора (Ратушний).

Благодать Господа нашого Ісуса нехай буде з вами! (1Кор. 16:23).


Вiд Iвана 8
12 І знову Ісус промовляв до них, кажучи: Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя.

"Я світло для світу"

      Дорогі друзі, всі ми з вами знаємо, яку роль відіграє в нашому житті світло. Світло для нас людей, для нас з вами це все. Без нього немає життя. Це така річ, без якої ми собі не можемо уявити свого існування. Світло несе до нас таке необхідне нам тепло, яке зігріває нас, дає нам життя, сповнює радості та надії.
      Уявімо собі таку картину. Настає ніч. Все затихає. Сумерки перетворюють радісну картину дня на щось таке, що цілком лякає нас. З веселої картини дня майже нічого не залишається. Настає час для сну. Спати і тільки спати, бо надворі темрява. Але коли починає світати, ми прокидаючись зі сну, бачимо цілком іншу картину. Все навколишнє, зігріте першими проміннями сонця, оживає. Все сповнене нових сил розпочинає свій новий день. Радість переповнює нас, бо прийшло світло.
Темрява і світло, ніч і день. Темрява без якої ми можемо обійтись, але від якої ми не можемо нікуди втекти, бо вона притаманна природі. Світло, без якого ми не можемо обійтись, і яке також притаманне природі.
      У Євангелії від святого Івана Ісус промовляє до нас такі слова: "Я світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме "світло життя". Так, справді, усі ми люди знаходимося в тій темряві, іншими словами в своїх гріхах, в своїй гріховній природі, без якої ми можемо обійтись, але від якої не можемо нікуди втекти, бо вона притаманна нам. Але крім темряви є ще й світло - Ісус, котрий відіграє вирішальну роль в нашому житті. Саме це світло без якого ми не можемо обійтись, і яке також притаманне нашій людській природі. Саме це світло для нас є усім. Без цього світла, без Ісуса, немає життя. Так само, як у цьому світі ми не можемо жити без світла, так само ми не можемо жити без Христа. Ось що стається, коли немає світла. Тоді приходить темрява, тоді настає ніч, ніч коли все притихає, завмирає, ніч, коли єдине, що ми можемо робити - це спати. Ми здаємося неначе мертві. Мертві через ту темряву гріха, яка окутує нас, через той холод, який панує в темряві. Так, це саме та темрява без якої ми могли б обійтись, але це також та темрява, яка притаманна нам. Це та темрява, яка затемняє нам шлях до Бога, це та темрява, яка спонукає нас до сну, впадаючи в який, ми не бачимо світла. І ніхто не може розбудити нас. Наш небесний Отець кричить до нас: "Не спіть, пробудіться, припиніть грішити". Але ж де там. Темрява настільки окутала нас, що щільна її заслона не пропускає ніяких звуків. Відповідно до того стану, в якому ми знаходимось, в темряві, нам не можливо нічого почути, згідно з тим станом в якому ми всі з вами перебуваємо, в гріховній природі, нам не можливо спастись. Так, само в тому стані, в цій темряві, без якої ми могли б обійтись, але вийти з якої ми самі не можемо.
      Але не забуваймо, що крім темряви існує ще й світло. У сьогоднішньому нашому тексті дорогий наш Господь говорить: "Я світло для світу". Так, саме Він є тим світлом, яке послав Отець для того, щоб освітити ту темряву, яка покривала нас від часів Адама. Це те світло, яке прийшло на землю, яке пробувало між усіма нами і показувало нам правдивий шлях, котре промовляло: "Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя" (Ів. 8:12). Більше того, це те світло, яке не лише вимагало тягнутись до Нього, як квітка тягнеться до світла, але яке само дало нам себе, яке з гори Голгофи освітило усіх нас, освітило промінням своєї благодатті, і тим самим позбавило нас тої страшної темряви. І ось тепер стоячи у цьому світлі, ми цілком позбавлені цієї темряви, ми вже більше не є в'язнями темряви, ми вже можемо бачити; Ісус Христос - це те світло, яке прийшло на землю і осяяло своїм промінням усії людей. Саме Ісус Христос, однороджений Син Божий дав нам Себе, дав "Світло для світу", як Він називає Себе у сьогоднішньому нашому тексті, дав заради того, щоб нарешті ми могли позбутися темряви, щоб нарешті це світло, тобто Ісус, могло засяяти у темряві, щоб ми усі могли жити, не лише фізично, але й духовно, не лише у цьому світі, але й у прийдешньому. Так, Ісус Христос - це те світло, без якого ми не можемо обійтись, і яке притаманне нам. Ми не можемо обійтись без Нього тому, що, де немає Його, там смерть. І воно притаманне нам усім тому, що відповідно до нашої нової природи, ми всі праведні у Христі Ісусі. Так само, як світло світить і освітлює кожного, так само Христос своїми хресними муками, смертю і воскресінням оживлює кожного, усім дає те світло, без якого ми не можемо обійтись, і яке вже тепер, після Христової смерті, притаманне нам.
      Ісус Христос віддав Себе самого на хресті за нас, із-за того, що ми не могли вибратися з тієї темряви, пробудитись з того сну, і воскреснувши, дає нам світло Своєї праведності, перебуваючи в якому, ми назавжди позбавляємося гріховної темряви. Ісус Христос, Світло для світу, є тією праведністю. Там, де Він, відразу та темрява гріха, ніч, перетворюється на світло праведності, - день. Там де Христос, немає незгоди, заздрості, ненависті, захланства, там, де Христос, там злагода, любов, щирість, мир. Там де Христос, там праведність.
      Дорогі брати і сестри, яка чудова новина. Усі ми праведні у Христі Ісусі. Усі ми праведні у нашому Спасителі. Він - наше життя, наше світло, яке сяє у темряві і темрява не здолає Його. Кожен, хто перебуває у Ньому не позостанеться в темряві. Бо Христос - світло для світу, Христос - це Той, "Хто просвічує кожну людину". Тож, дякуймо і хвалімо Бога, що у нас є те світло, яке освітлює нас кожного дня і яке дає нам надійне сховище від нашого ворога-диявола, дякуймо і хвалімо Бога за Ісуса Христа, дякуймо і хвалімо Бога за ту праведність, яку ми маємо завдяки "Світлу для світа" - Ісусу, праведності нашій. Амінь.

На початок!

"Благодать вам та мир нехай примножиться в пізнанні Бога й Ісуса, Господа нашого!" (2 Петра 1:2).

Українська Лютеранська Церква.

a-counter
Hosted by uCoz