· Про УЛЦ · Віра · Проповіді · Бібліотека · Календарі · Музика · Галерея · Ланки · Дом!

Сайт душпастиря Павла

E-m@il

Проповіді пастиря Ігора (Ратушний).

23 грудня 2001
Сімферополь
Тема: Останні дні

Луки 21:25-28
І будуть ознаки на сонці, і місяці, і зорях, і тривога людей на землі, і збентеження від шуму моря та хвиль, коли люди будуть мертвіти від страху й чекання того, що йде на ввесь світ, бо сили небесні порушаться. І побачать тоді “Сина Людського, що йтиме на хмарах “із силою й великою славою! Коли ж стане збуватися це, то випростуйтесь, і підійміть свої голови, - бо зближаться ваше визволення!”
Благодать вам і мир від Того, Хто є, Хто був, і Хто має прийти. Амінь. (Об. 1:4)

      Ми всі з нетерпінням очікуємо на прихід Нового року. Усюди по місту ми можемо бачити як люди готуються до цього святкового дня. По магазинах бачимо багато новорічних прикрас, по кіосках продаються новорічні листівки, на вулицях продають ялинки, по радіо та телебаченню звучить новорічна музика. Новорічний шум та гамір. Все це нам сповіщає про наближення дня Нового Року.

      Такі речі ми помічаємо перед кожною знаменною датою чи подією. Ми можемо все це назвати ознаками того знаменного дня, який наближається. Ось такі ознаки передують Новорічному дню. Саме ознаки будуть передувати і славетному дню приходу Ісуса Христа. Перед Ісусовим другим приходом на землю ми будемо помічати речі, які будуть нагадувати нам про те, що день Господнього приходу близький. Ознаки будуть вказувати нам на це. Саме про такі ознаки говорить нам сьогодні св. Апостол Лука, коли каже: “І будуть ознаки на сонці, і місяці, і зорях, і тривога людей на землі, і збентеження від шуму моря та хвиль, коли люди будуть мертвіти від страху й чекання того, що йде на ввесь світ, бо сили небесні порушаться.” Як і перед кожним святковим днем, так і перед днем приходу Господа Ісуса Христа люди будуть свідками всіх цих подій. Ознаки на сонці, на місяці, на зорях, тривога людей на землі, збентеження від шуму моря та хвиль, люди будуть мертвіти від страху й чекання того, що йде на ввесь світ, - це є ознаки, які відбуватимуться перед Христовим приходом.
      Чуючи про такі речі, напевно немає такої людини, в якої б ці події не викликали страху. Цей страх і доводить нам про те, що люди бояться цього дня. В нашому сьогоднішньому тексті говориться, що коли буде відбуватися все це “люди будуть мертвіти від страху й чекання того, що йде на ввесь світ”. І їх страх не даремний. Люди знають чому вони бояться. Вони знають наскільки багато вони завинили Богу. Вони знають, що вони не слухалися Владики Всесвіту, вони знають наскільки вони грішні. А “заплата за гріх – смерть”, - каже нам апостол Павло (Рим. 6:23). Для кожної людини, яка чинить беззаконня другий прихід Ісуса Христа є страшним днем, бо цей день буде не святковим, а траурним днем, днем коли всі такі люди отримають свою нагороду за все, що вони робили, за те, що ображали своїх братів та сестер, за те, що наговорювали на них неправдиві слова, за те, що говорили неправду, за те, що крали, за те, що заздрили, за те, що замість любові виявляли ненависть до ближніх. Покарання очікує на людей за їхню неслухняність, за те, що живуть життям, яке їм до вподоби, а не життям, яке до вподоби Богу. Кожна така людина отримає таку “винагороду”.  
     Всі ці ознаки, які відбуватимуться наприкінці світу, говорять нам про те, що цей гріховний світ невічний. Прийде кінець беззаконню. Проте сатана намагається переконати нас, що все, що існує не має кінця, і що не буде другого приходу Ісуса, що це лише вигадка. Сатана каже, що не буде покарання за гріхи, він каже, що ми можемо жити як хочемо, насолоджуючись своїм життям. Але Бог каже, що світ гріховний невічний. Тому Він каже: “Пильнуйте, бо не знаєте, котрого дня прийде Господь ваш” (Мат. 24:42). Наш Небесний Отець каже, що Він поставить кінець всякому беззаконню: “То вміє Господь рятувати побожних від спокуси, а неправедних берегти на день суду для кари” (2 Петра 2:9), і саме це станеться, коли “сили небесні порушаться”, коли настане день судний, другий прихід Христовий. “І побачать тоді Сина Людського, що йтиме на хмарах із силою й великою славою!” Справді жахливі події для безбожників. Але яким чудовим буде цей день для Божих дітей, для тих, хто знає, що має прийти кінець цьому світу, для тих, хто бачить це, хто впізнає ознаки, про які сповіщає нам Бог, і хто належним чином готується до цього святкового дня.
     Якщо людина не вірує в кінець світу, або байдуже ставиться до цієї події це дуже погано. Така людина буде захоплена зненацька у своїх гріхах і покарана за них, як говориться в Євангелії від Матвія: “Будуть двоє на полі тоді, - один візьметься, а другий полишиться. Дві будуть молоти на жорнах, - одна візьметься, а друга полишиться” (Мат. 24:40). Але якщо людина вірує в кінець світу і радісно готується до приходу Господнього, тоді вона буде не засоромлена, а прославлена. Гріхи такої людини будуть прощені і цей день буде найбільшим святом, яке коли-небудь було у цієї людини. Ось чому таким людям Господь каже не боятися цього судного дня. Він говорить таким людям, як сказано у сьогоднішньому нашому Євангельському читанні, що “коли ж стане збуватися це, то випростуйтесь, і підійміть свої голови, - бо зближається ваше визволення”!
      Хоча всі люди грішні і всі заслуговують на Божу кару, проте не всі будуть покарані. Будуть і такі люди, які житимуть з Богом вічно, для яких судний день буде не початком мук, але настанням блаженства. І це станеться не тому, що ці люди належним чином заслужили цю ласку в Бога. Це відбудеться лише із-за однієї причини, це трапиться лише тому, що в цей день прибуде сам Христос. “І побачать тоді Сина Людського, що йтиме на хмарах із силою й великою славою”. Завдяки Христу такі люди будуть проголошені праведними, лише завдяки Йому, Його праведності. Не ми заслужили ласку Божу, а Христос заслужив для нас, заслужив, коли страждав,  заслужив, коли помирав, заслужив, коли воскрес. Цей прихід буде найкращим доказом Ісусового воскресіння. В цей день ми побачимо, що Ісус не помер, Він живий, і найбільшою втіхою для нас буде те, що Він з нами. Воскреслий, живий Христос приходить до нас, до людей, які протягом свого земного буття визнавали Його, вірили в Нього, покладалися на Нього, хоча і не бачили Його. Тож, як говориться нам у Євангелії від Івана “блаженні, що не бачили й увірували” (Ів. 20:29). Блаженні ми, бо прийняли Ісуса своїм серцем, блаженні, бо надіялися на Нього, блаженні, бо наше Царство Небесне заради Нього.

     Так, любі друзі, незабаром Новий Рік. Ми всі про це пам’ятаємо і з радістю готуємося до цього святкового дня. Але ми також не повинні забувати про інший день, про день приходу Господа Ісуса Христа. Подібним чином, так як і ми готуємося до Нового Року (весело, з завзяттям, з вірою і надією в серці), ми провинні готуватися до приходу нашого Господа Ісуса Христа. Ми повинні готуватися до цього дня як до святкового, бо кожна людина, яка належить до християнської церкви і яка є гідним її членом, правдивою віруючою людиною, не буде сумувати в цей день. Цей день буде для неї справжнім святом, бо вона знає, що в цей день вона побачить свого Господа, свого Спасителя Ісуса Христа. Тож, дорогі друзі, “випростуйтесь, і підійміть свої голови, - бо зближається ваше визволення” заради Ісуса. Амінь.

На початок!

"І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі" (Фил. 4:7).

Українська Лютеранська Церква.

a-counter
Hosted by uCoz