· Про УЛЦ · Віра · Проповіді · Бібліотека · Календарі · Музика · Галерея · Ланки · Дом!

Сайт душпастиря Павла

E-m@il

Проповідь пастиря Ігора (Ратушний).

Страсний четвер
Сімферополь – 2 травня 2002

      “2 Під час же вечері, як диявол був укинув у серце синові Симона – Юді Іскаріотському, щоб він видав Його, 3 то Ісус, знавши те, що Отець віддав все Йому в руки, і що від Бога прийшов Він, і до Бога відходить, 4 устає від вечері, і здіймає одежу, бере рушника й підперізується. 5 Потому налив Він води до вмивальниці, та й зачав обмивати ноги учням, і витирати рушником, що ним був підперезаний. 6 І підходить до Симона Петра, а той каже Йому: “Ти, Господи, митимеш ноги мені?” 7 Ісус відказав і промовив йому: “Що Я роблю, ти не знаєш тепер, але опісля зрозумієш”. 8 Говорить до Нього Петро: “Ти повік мені ніг не обмиєш!” Ісус відповів йому: “Коли Я не вмию тебе, - ти не матимеш частки зо Мною” (Івана 13:2-8).

"Бог прислуговує нам"

     Благодать вам та мир нехай примножаться в пізнанні Бога й Ісуса, Господа нашого! Амінь. (2 Петра 1:2)

      Дорогі друзі, такий наш земний світ, що люди мусять завжди слідкувати за своєю чистотою. Вони повинні постійно піклуватися про себе, доглядати своє тіло. Кожна особа, стаючи брудною, мусить очищувати цей бруд з себе кожного дня. І як правило, ми робимо це за допомогою води. Коли наше тіло брудниться, ми використовуємо воду і таким чином змиваємо з себе весь бруд. Якщо ми цього не будемо робити, ми можемо уявити на кого тоді ми будемо схожими.

      Подібним чином, любі у Христі, так само, як і ми доглядаємо за своїм тілом, піклуючись про його чистоту, ми повинні і стежити за чистотою своїх душ. Оскільки наші гріхи забруднюють наше єство, ми мусимо якось змивати ці гріхи для того, щоб бути чистими. Так само як і для свого щоденного земного життя ми повинні доглядати своє тіло і намагатися тримати його в чистоті, так само і для життя вічного ми мусимо стежити за тим, щоб наші душі були чистими від усякого гріха перед Богом, щоб той бруд, що накопичився ще з часів Адама та Єви, був змитий і ми таким чином були чистими перед Отцем.

      Звернімо увагу, Бог вимагає, щоб кожна людина, яка постає перед Ним, була чистою. Особливо це актуально нині, в день, який називається Страсним четвергом, або ще як його у народі називають Чистим четвергом. За традиціями кожна людина прагнула духовно очиститися в цей день, прийняти Таїнство Вівтаря. Під час останнього тижня Великого посту, який називається Страсним тижнем, люди повинні звернути особливу увагу на свої стосунки з Богом. Незабаром ми будемо святкувати дуже велике свято для усіх християн “Воскресіння Христове”. І тому в цей останній тиждень Великого посту, ми повинні якомога краще підготувати себе до приходу цього свята, нам потрібно якомога більше зосередити свою увагу на Слові Божому і на Господніх Таїнствах, на Христі Ісусі і Його стражданнях, на тому, що Христос робить для нас і на тому, як це може допомогти нам.

      Бог хоче, щоб ми постали перед ним чистими. І тому не дивно, що люди постійно думають, як очистити себе. Якщо це стосується фізичного очищення, то тоді простіше. Якщо людське тіло забруднилося, вона змиває свій бруд за допомогою води. Якщо вона хоче очистити свій організм, вона може постити і це допоможе їй. Але якщо людині потрібно очиститися перед Богом, як тоді їй бути? Багато людей намагається очистити себе перед Богом не лише тому, що вони так хочуть, але насамперед тому, що Бог вимагає цього. Одні намагаються своїми ділами доказати Богу, що вони чисті. Інші за допомогою якихось інших чеснот зі своєї сторони хочуть стати бездоганними перед Отцем Небесним. Проте жодне зусилля людини, яке б воно сильне не було, не може змити наш бруд гріха і не в змозі зробити нас чистими перед Богом. “Бо жодне тіло ділами Закону не виправдається перед Ним (Богом), - Законом бо гріх пізнається” (Рим. 3:20).

      Однак, разом з тим, що Бог сповіщає нам, що ми не здатні виправдатися перед Ним самі, очистити себе за допомогою своїх власних зусиль, Він, наш Всемогутній і Милостивий Владика, сьогодні показує нам як Він може очистити нас. Цілком вірно Він (Бог) може очистити нас, ми самі не можемо очистити себе. Що б ми не робили, як би ми не старалися, чи то постячи, чи то приносячи якісь інші жертви, ми не зможемо очистити себе від гріха, який забруднює наші душі і веде нас до смерті. Лише Бог може очистити нас, що Він і робить у Своєму улюбленому Сині Ісусі Христі.

      Ми бачимо як сьогодні Христос очищує своїх учнів. Він миє їм ноги. Він стає їхнім слугою. Він прислуговує їм. “Під час же вечері, як диявол уже був укинув у серце синові Симона – Юді Іскаріотському, щоб він видав Його, то Ісус, знавши те, що Отець віддав все Йому в руки, і що від Бога прийшов Він, і до Бога відходить, устає від вечері, і здіймає одежу, бере рушника й підперізується. Потому налив Він води до вмивальниці, та й зачав обмивати ноги учням, і витирати рушником, що ним був підперезаний.” Перед Своїм відходом Ісус прямим чином показує, що Він прийшов на землю для того, щоб бути слугою, а не царем, щоб послужити, а не щоб Йому послужили.

      Коли ми говоримо про таку службу, ми маємо на увазі дві сторони. Одна повинна служити іншій, люди – з однієї сторони і Бог – з іншої. Цей світ завжди сприймає цю службу лише в одному напрямку – люди служать Богу, а не Бог людям. Ми бачимо реакцію учнів, коли Ісус збирався помити їм ноги. Коли Ісус підійшов до Симона Петра, то той Йому каже: “Ти, Господи, митимеш ноги мені?” Петро протестує проти цього. Він сам обмиє собі ноги. Як так Христос буде мити йому ноги. Це для нього дивно і незрозуміло, щоб пан мав мити ноги слузі. Але зовсім по-іншому дивиться на це Бог, і зовсім по-іншому навчає нас. Звернімо увагу, що відповідає на це Ісус: “Коли Я не вмию тебе, - ти не матимеш частки зо Мною”. Бог має послужити людям. Ісус має вмити Петра.

      Замість того, щоб учні прислуговували Христу, Христос прислуговує учням. Бо саме для цього Він і прийшов на землю, не щоб Йому послужили, але що Він зміг послужити багатьом, щоб Пан над панами став найменшим слугою і послужив усім. “Він, бувши в Божій подобі, не вважав за захват бути Богові рівним, але Він умалив Самого Себе, прийнявши вигляд раба... (Фил. 2:6-7).

      Так, для того, щоб мати частку з Ісусом на небесах, потрібно було, щоб Господь Ісус послужив нам, вмив нас. Лише тоді, коли Христос вмиє нас, а не ми вмиємо себе, ми зможемо мати частку з Ним.

      Дорогі у Христі, саме тому Бог прислуговує нам. У Своєму Сині Ісусі Христі, Він, ставши найменшим слугою людства, йде на хрест задля того, щоб всі наші гріхи були змиті Його кров’ю, і, таким чином, щоб ми стали чисті перед Богом.

      І тепер, змивши гріхи всього людства на хресті, Він продовжує змивати особисто гріхи кожної людини зокрема. Бог прислуговує нам у Таїнстві Хрищення. Там Він змиває наші гріхи, там Він робить нас чистими перед Собою. Так само як і Христос помив забруднені ноги Своїм учням, так і Бог миє кожного з нас у цьому великому Таїнстві Святого Хрищення. Слово, що поєднане з водою, змивають цей бруд.

      Бог прислуговує нам у Таїнстві Господньої Вечері. Сьогодні ми святкуємо це велике і святе Таїнство. І кожного разу, коли ми, розкаявшись у своїх гріхах, йдемо до Причастя, наш бруд, який накопичується з часу останнього прийняття Таїнства, змивається. Перед Богом всі наші гріхи прощаються. Ми стаємо чистими. Ми перетворюємося з брудних грішників на бездоганних святих. Ми стаємо чистими як Христос, тому що ці гріхи змиває Ісусова кров, ми стаємо чистими тому, що Христос прислуговує нам, прислуговує, як і прислуговував Своїм учням, коли мив їм ноги, але тепер вже не миючи нам ноги, але миючи все наше тіло та душу своєю кров’ю. Саме ця кров змиває наш бруд; лише так можна стати чистими перед Богом, приймаючи тіло та кров Ісуса, приймаючи Спасителя світу як свого власного Спасителя. Христос вмиває нас Своєю кров’ю і витирає нас своїми руками, Своїм тілом, коли ми йдемо до Таїнства Господньої Вечері.

      В жодній релігії світу ми не бачимо, щоб Бог служив Своїм людям. Натомість люди повинні служити Богу. Але цілком по-іншому у християнстві. Там ми бачимо Бога, який послужив і продовжує служити Своїм людям. Так Він перший послужив нам: “Не в тому любов, що ми полюбили Бога, а що Він полюбив нас, і послав Свого Сина вблаганням за наші гріхи” (1 Івана 4:10). Через Свою превелику любов Він змив наші гріхи, і тепер, ми, будучи чистими, можемо прислуговувати Йому, “бо ми – Його твориво, створені в Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував, щоб ми в них перебували” (Ефесян 2:10). Ми можемо служити нашому Богу, бо Христос послужив нам. Всі наші діла, які ми чинимо із любові до Бога, втішають нашого Небесного Отця. Він радіє кожною дитиною, яка відвертається від злого і від усього свого серця чинить добро, прагне послужити Свому Богу, так як і Він послужив їй. Бог чекає на нашу службу, тому що Він знає, що кожна людина, яка вірує в Його Сина Христа Ісуса, буде безперечно виявляти це у своїх повсякденних вчинках, буде сповідати те саме, що і апостол Павло: “І живу вже не я, а Христос проживає в мені. А що я живу в тілі тепер, - живу вірою в Божого Сина, що мене полюбив, і видав за мене Самого Себе” (Галатів 2:20). Така людина не буде зводити наклепи на своїх ближніх, вона не буде вважати ближніх за ворогів, вона не буде ненавидіти свого брата, така людина не буде противитися Богу, вона буде любити Його і своїх ближніх як самого себе, навіть більше; буде прославляти Всемогутнього Владику за Його ласку і доброту, за Його спасіння і життя вічне, яке вона має заради Ісуса. Амінь

"І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі" (Фил. 4:7).

На початок!

"Благодать вам та мир нехай примножиться в пізнанні Бога й Ісуса, Господа нашого!" (2 Петра 1:2).

Українська Лютеранська Церква.

a-counter
Hosted by uCoz