· Про УЛЦ · Віра · Проповіді · Бібліотека · Календарі · Музика · Галерея · Ланки · Дом!

Сайт душпастиря Павла

E-m@il

Проповіді пастиря Ігора (Ратушний).

Євангеліє від Луки 2:1-14

1 І трапилося тими днями, вийшов наказ царя Августа переписати всю землю.
2 Цей перепис перший відбувся тоді, коли владу над Сирією мав Квіріній.
3 І всі йшли записатися, кожен у місто своє.
4 Пішов теж і Йосип із Галілеї, із міста Назарету, до Юдеї, до міста Давидового, що зветься Віфлеєм, бо походив із дому та з роду Давидового,
5 щоб йому записатись із Марією, із ним зарученою, що була вагітна.
6 І сталось, як були вони там, то настав їй день породити.
7 І породила вона свого Первенця Сина, і Його сповила, і до ясел поклала Його, бо в заїзді місця не стало для них...
8 А в тій стороні були пастухи, які пильнували на полі, і нічної пори вартували отару свою.
9 Аж ось Ангол Господній з'явивсь коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашились страхом великим...
10 Та Ангол промовив до них: Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім.
11 Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь.
12 А ось вам ознака: Дитину сповиту ви знайдете, що в яслах лежатиме.
13 І ось раптом з'явилася з Анголом сила велика небесного війська, що Бога хвалили й казали:
14 Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!

     Дорогі друзі у Христі! Цього сьогоднішнього ранку ми могли б говорити про різні речі. Ми могли б говорити про те, що нас турбує, ми могли б розділяти свої погляди щодо того, що відбувається в світі, ми можемо розповідати один одному, що цікавого відбулося з нами і нишими родинами минулого тижня. Звичайно все це є важливим і цікавим. Так, ми можемо говорити про різне. Але які б цікаві події не передували сьогоднішньому дню, які дивовижні речі не траплялися з нами впродовж минулого тижня, ми всерівно не залишими поза увагою тої події, яка сповіщає нам про народження нашого Господа Ісуса Христа. І хоча ми вже про неї давно знаємо, вона всерівно кожного року стає найголовнішою, найдивовижнішою подією, яка коли-небудь траплялася у цьому світі. "Христос народився!" "Славімо Його!", - чути звідусіль слова привітання, слова радості, слова втіхи, "бо Дитя народилося нам, даний нам Син".
      Любі друзі, всі ми знаємо, якою великою радісною подією є народження дитини. Нам всім відомо, як батьки радіють, як дідусі з бабусями веселяться при появі нового немовляти. Всі намагаються приділити найбільше уваги, прагнуть якомога більше часу провести з цим новонародженим дитям. Якщо у вас, чи у ваших родичів, чи знайомих народжувалася дитина, то ви знаєте, про що я говорю. Народження дитини - це одна з найпрекрасніших, найвеселіших подій. Саме такою подією є народження Ісуса Христа. Саме це трапилося багато років тому: у невеличкому містечку Вифлеємі Марія породила сина. "І породила вона свого Первенця Сина, і Його сповила". Але породила не в палацах, не в тому місці, де повинен був народитися цар. Вона породила Його в стайні. Напевне багато людей, які очікували на народження Месії навіть гадки не мали, що це дитятко народиться у стайні, без почестей, без гучних привітань. Предвічний Бог, цар світу, народжується у стайні. Для цього дитятки не знаходиться місця у гостинниці, не знаходиться для Нього місця у цьому світі. Його будут гонити, переслідувати, намагатися вбити. Єдине місце, яке знайдеться для Нього - це місце на хресті.
      Звичайно були люди, які переслідували це маленьке дитятко. Такі як цар Ірод. Але також були люди, які радісно вітали прихід Господа у цей земний світ. Такими людьми, котрі з Божої ласки вперше побачили дитятка-Ісусика, були пастухи. Ось як це трапилося. В нашому Євангелії говориться: "Аж ось ангол Господній з'явився коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашились страхом великим. Та ангол промовив до них: "Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім. Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь. А ось вам ознака: Дитину сповиту ви знайдете, що в яслах лежатиме"". Небесний Отець через Своє особисте втручання, точніше через об'явлення ангола Господнього звіщає про народження Христа- Спаса.

      Сьогодні, в цей прекрасний день Різдва Христового, Господь Бог сповіщає нам про народження Христа, про те, що Ісус Христос народився, про те, що предвічний Бог став людиною, про те, що ми всі тепер можемо радіти, бо саме це маленьке дитятко, яке родилося багато сотень років тому, сповіщає нам сьогодні про своє народження, каже нам, що воно справді родилося. Божий план дійсно стався. Як Бог казав так і сталося. Христос родився і тим самим приніс нам величезну новину, що ми також заново родилися у Ісусі Христі. Що ми завдяки його приходу у цей світ, стали дітьми його, стали маленькими дитятками, яких радісно вітає небесний Отець. Ми сьогодні чуємо про народження нашого Спаса Христа. Якими щасливими ми є людьми, що Господь з предвічності вибрав нас для цього прекрасного моменту, для того часу, коли ми можемо чути, що Христос родився, що ми народилися до життя вічного через Нього. Саме такими щасливими людьми були пастухи, яких Бог вибрав для того, щоб вони першими привітали їхнього Царя. Не ті люди вітають Ісуса, котрі називали себе праведниками, а ті вітають Ісуса, яких вважали грішниками. Не ті, котрі заслужили своїми ділами цього, а ті люди, які не покладалися на діла, а які робили свою важку повсякденну роботу. Хто такий пастух. Ті юдеї, які дотримувалися закону, як вони вважали, вважали пастухів грішними людьми, тими, котрі не дотримувалися закону. Вони, через свою нелегку працю не могли дотримуватися всього цього, чого від них вимагали вірні юдеї. Ось тому на пастухів дивилися зверху як на дуже простих людей. Але не так дивиться на пастухів Бог. Саме пастухів вибирає Він. І не лише пастухів, але в продовж всієї історії Бог вибирає для себе грішників, саме грішники стають Божими дітьми. Бог не хоче самоправедників, Він відкидає тих людей, котрі кажуть, що вони завдяки своєму досконалому життю гідні Божої ласки. Ні, Бог приймає лише грішників, тих, що покладаються на заслуги Господа Ісуса, тих, що визнають свою гріховність, але разом з тим прагнуть прощення їхніх гріхів заради Христа.
      Пастухи ідуть вітати Ісуса. Вони з величезною радістю спішать до свого Агнця, до того, котрий має бути принесений в жертву до Бога на хресті, до того, котрий таки знайде своє місце на хресті і який викупить все людство. І хоча це маленьке дитятко народжується без почестей, хоча Сатана прагне зробити все, щоб затьмарити цю величезну подію, проте все стається цілком по-іншому. Не лише батьки не можуть налюбуватися дитятком, не лише пастухи славлять і радіють з народження дитятка, але також сьогодні і радіємо ми, радіємо, бо народилося дитятко, сам Син Божий зійшов з неба і воплотився, сам Христос, Господь предвічний народжується для того, щоб померти і викупити нас від пут диявола. Ніщо цього не могло змінити, бо такий був Божий план викуплення людства від гріха. І свідками цього ми є сьогодні, бо ми знаємо, що сталося, ми знаємо, хто постраждав за нас.

      Втілення Сина Божого, вічного Слова, є найбільшою таємницею для нас людей. Як прославлений, великий, могутній, всюдисущий, предвічний Бог зміг статися цим маленьким звичайнісіньким дитятком. Але не це головне для нас; для нас головне те, що Христос, на якого так довго очікували, таки родився, Своїм життям, смертю і воскресінням переміг диявола, і дарував нам наше нове народження через праведність Свою, яку Він Сам заслужив на нашій грішній землі. А натомість взяв наші гріхи і помер заради нас, щоб ми були невинними дитятками, такими як дитятко-Христос, коли постанемо перед Отцем небесним.

      Ми можемо говорити сьогодні про різні події, які трапилися з нами чи з нашими близьмики. Але напевно ми не зможемо знайти цікавішої теми для розмови, ніж народження нашого Спаса-Христа і чи захочимо ми її шукати. Адже усюди тільки це і чути. "Христос народився! Славімо Його!" Радості нашій немає меж. І не лише ми радіємо. Також радіють і анголи небесні. Чуєте, прислухайтесь і ви почуєте: "Слава Богу на висоті, а на землі спокій у людях добра воля!" Христос родився, Спаситель світу, той, що прийшов до нас грішних і той, що дає Себе нам грішним, котрий пообіцяв бути з кожним, хто приймає Його як Спаса, і Хто радіє сьогодні з усіма, радіє, бо Христос родився, славімо Його по віки віків! Амінь.

На початок!

"Благодать вам та мир нехай примножиться в пізнанні Бога й Ісуса, Господа нашого!" (2 Петра 1:2).

Українська Лютеранська Церква.

a-counter
Hosted by uCoz