· Віра · Проповіді · Про УЛЦ · Літургія · Бібліотека · Календарі · Музика · Галерея · Ланки ·
Троянда Лютера

Сайт душпастиря Павла

E-m@il

Проповіді пастиря В'ячеслава (Горпинчук)

Єремії 33:14-16
Перша неділя Церковного новоліття, 1999 - Україна

Благодать ласка і мир вам від Бога Отця нашого і Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа – Амінь. Ми послухаймо сьогодні слово Боже ... зі старого заповіту читання з книги пророка Єремії:
      "14 Ось дні настають, говорить Господь, і Я виповню добре те слово, що Я провіщав про Ізраїлів дім і про дім Юдин: 15 тими днями та часу того Я Давидові зрощу Пагінця справедливости, Він буде чинити на землі правосуддя та правду! 16 Юда буде спасений в тих днях, а Єрусалим буде жити безпечно, і його будуть кликати так: Господь наша праведність!" (Єремії 33:14-16).

Дорогі друзі у Христі!

      У минулий четвер мій син, Антончик святкував з іншими першокласниками Свято Букваря. Діти співали пісеньки, декламували вірші і хвалили свого великого друга “Букваря”. Антон був у ролі літери Є. Після свята він сказав мені: “Знаєш, а літера “Є” таки досить важлива, тому що це не просто літера, але також і слово.” Вчителька сказала батькам, що, завершивши Буквар, ці школярі досягнули “першої перемоги” у своїй навчальній кар’єрі. “Слава Букварю! Слава Абетці! Слава Початковій Освіті!” Навіть, якщо спочатку я хвилювався чи приймуть інші діти чужинця у своє маленьке товариство, тепер стало ясно – Тоні відчуває себе частиною класу. Слава Букварю!
      Хороше відчуття, бути прийнятим, чи не так? Почуватися спокійно у своєму оточенні, бути впевненим у собі, знаючи, що робити і як робити. Бути оптимістом щодо майбутнього, бути сповненим планів, сподівань та очікувань. Чи можливо, ви ніколи не відчували нічого подібного? Чи лякає вас життя? Чи сприймаєте ви життя як битву на виживання, чи піднімаєтесь кожного ранку, гадаючи, що поганого трапиться сьогодні? Чи розчаровані ви своєю неповноцінністю. Ну що ж, ви не один.
      Друзі у Христі Ісусі, простий факт – ми живемо у проклятому світі. Гріх зруйнував досконале Боже творіння. Ми не перші, хто пережив крах мрій або чиї надії були зруйновані. Але є й хороша новина – ми не самотні у своєму розчаруванні. Наш Небесний Отець знає наш сум та втому, наш Небесний Брат пережив їх, і сьогодні наш Небесний Порадник, Святий Дух навчає нас, що настануть дні, коли вже ніколи не дізнаємось, що таке несправедливість, злість чи безвихідь. Настануть дні, коли ми будемо жити у безпеці.
      Пророк Єремія, який написав слова, що ми сьогодні читаємо, жив далеко не у безпечному місці. Він мешкав в Єрусалимі, одному з найнеспокійніших міст. Шістсот років до народження Христа Єрусалим не дуже відрізнявся від того, чим він є у наші дні – місто чвар, політичних інтриг та кровопролить. Воно було розташоване між Єгиптом та Вавілоном, і коли б ці дві військові імперії не розпочинали війну, розплачувався Єрусалим. Стіни міста, фактично, падали навколо Єремії та іноземні загарбники були коло воріт, коли він писав ці слова, що ми читаємо: “Ось дні настають, говорить Господь, і Я виповню добре те слово, що Я провіщав про Ізраїлів дім ... Єрусалим буде жити безпечно”
      Очевидно, що Єремія вивчив свій Буквар. Він знав, як читати і як розуміти слова. Він знав, що, коли Господь обіцяв безпеку, він говорив не просто, що всі матимуть хороші роботи, міцне здоров’я, хороші домівки, отримуючі переваги через низький рівень злочинності та сильну економіку. Подивіться, як пророк пише: “ми будемо спасені ... ми будемо жити безпечно ... і його будуть кликати так: Господь наша праведність!”
      Підстава для нашої безпеки має ІМ’Я. Творець та правитель всесвіту не дає нам п’ятирічний план, передвиборчі обіцянки чи перебудову. Він дає нам ІМ’Я ... ІСУС. Ми повинні пам’ятати це ім’я. Якщо ми чесні, а не самовдоволені, ми погодимось, що не завжди чинили правду та правосуддя. Ми погодимось, що ми не змогли дотриматись Божої святої волі. Ми погодимось, що коли Творець виноситиме остаточний вердикт своїм творінням, у нас немає вагомої причини, заради якої він би міг пошкодувати нас. Чесно кажучи, коли ми думаємо про речі, які загрожують нашій безпеці – злочинність, убивства чи ядерне знищення – це дрібниці у порівнянні із гнівом нашого праведного, Святого Бога.
      Але, хороша новина. Наша безпека має ІМ’Я. І через те Ім’я, тобто через ту Людину, ми не зіткнемося з гнівом нашого праведного Бога. І цьому є просте пояснення – Ісус посів наше місце. Довіряйте йому. Довіряйте тому, що він дотримувався заповідей, заради нас. Довіряйте, тому, що він прийняв покарання за наші гріхи. Це те, що, як сказав пророк, він зробить. Єремія сказав: “(Господь) Давидові зростить Пагінця справедливости, Він буде чинити на землі правосуддя та правду!” Вічний Син Божий зміг посісти наше місце, тому що він – це ми. Справжня людина, яка йде від свого пращура Давида, найвеличнішого царя Ізраїля. І Ісус зробив, те, що потрібно, чи не так? Він захищав беззахисних. Він піклувався про тих, хто не міг піклуватися про себе. Він платив за тих, хто не міг за себе заплатити. Він ділився. Він говорив правду. Він шанував своїх батьків. Це все, що вивчаємо у першому класі. І він робив це заради нас.
      Ми живемо у світі, який вимагає від нас ставити колодки на церкви. Ми піклуємось про своє здоров’я, але ще боїмося смерті. Ми будуємо товщі стіни, потужнішу зброю, винаходимо кращі ліки, але ми ніколи не відчуваємо себе у повній безпеці. А це дивно. Тому що, через Христа, через його любов, милосердя та праведність, ми у мирі з Богом. Повністю у безпеці. Господь наша праведність. Ми вмремо, але будемо жити. І коли Христос прийде знову, ми будемо жити із ним. Звідки я знаю? Я вивчив це від мого сина – ви його знаєте – літера Є. Знаєте, це не просто літера, це слово. Воно говорить нам – Бог є. Життя є. Прощення є. Спасіння є. Надія є. Безпека є. Є? Є! Заради Ісуса. Амінь.

Мир Божий, який перевищує людське розуміння, буде тримати ваші думки та серця через віру в Ісуса Христа. Амінь.

Догори!

Хрест "Благодать вам та мир нехай примножиться в пізнанні Бога й Ісуса, Господа нашого!" (2 Петра 1:2).

Українська Лютеранська Церква.

Copyright Rev. Pavlo Bohmat
При використанні матеріалів цього сайту робіть ланки на нього.
Hosted by uCoz