· Віра · Проповіді · Про УЛЦ · Літургія · Бібліотека · Календарі · Музика · Галерея · Ланки ·
Троянда Лютера

Сайт душпастиря Павла

E-m@il

Проповіді пастиря В'ячеслава (Горпинчук)

"Найвище за все"

"Безмірна велич Його сили в нас, що віруємо за виявленням потужної сили Його, яку виявив Він у Христі, воскресивши із мертвих Його, і посадивши на небі праворуч Себе, вище від усякого уряду, і влади, і сили, і панування, і всякого ймення, що назване не тільки у цім віці, але й у майбутньому. І все впокорив Він під ноги Йому, і Його дав найвище за все – за Голову Церкви, а вона – Його тіло, повна Того, що все всім наповняє!". (Ефесян 1:19-23)

"Нехай буде вам благодать та мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа!" (Еф. 1:2)

      Дорогі брати та сестри, в Україні розпочалася передвиборна гонка. Вибори є дуже важливою річчю, особливо для тих, хто обирається на високі державні посади: в парламент, у міські та районні ради, у сільські ради. Кожен з кандидатів у депутати прагне показати наскільки він є розумним, здібним до праці та, звісна річ, придатний до такої високої посади в урядах усіх рівнів.
      Дуже часто це робиться не через показ того, що якийсь окремий кандидат вчинив для доброго життя своїх виборців, особливо тоді, коли нема чим хвалитися. Навпаки, вся енергія спрямовується прямо чи опосередковано на ганьблення своїх конкурентів. Особливо тоді, коли люди так прагнуть посад, що без них не уявляють свого життя, і весь смисл свого життя бачать тільки у владі над людьми.

      Вони часто поводяться наче боги. Господь каже про людей, що мають високе становище у суспільстві і керують людьми та їхніми цьогосвітними долями: “Бог на Божім зібранні стоїть, серед богів Він судить: "Аж доки ви будете несправедливо судити, і доки будете ви підіймати обличчя безбожних? Розсудіте нужденного та сироту, оправдайте убогого та бідаря, порятуйте нужденного та бідака, збережіть з руки несправедливих!" Не пізнали та не зрозуміли, у темряві ходять вони... Всі основи землі захитались... Я сказав був: "Ви — боги, і сини ви Всевишнього всі, та однак повмираєте ви, як людина, і попадаєте, як кожен із вельмож" (Пс. 81:1-7). Незалежно від того, які високі посади люди мали у житті, Господь каже про їхній кінець: “повмираєте ви і попадаєте.” Ці суворі, навіть жосткі слова Бог вживає до людей, що ходять у темряві, що не знають Бога і не розуміють Його, відкидають Його Слово.

      А Слово Боже сьогодні каже нам про долю тих, хто радо його приймає: “Безмірна велич Його сили в нас, що віруємо за виявленням потужної сили Його.” Цікаві слова! Біблія каже, що ми маємо вже силу. Грецьке слово “dunamis” означає ще владу і здатність. Іншими словами, Святий Дух каже, що у нас є Христові сила, здатність і влада. Християнин не змагається за владу заради влади. Ми вже маємо найвищу владу і силу, яку можна тільки уявити.
      Цю силу дає нам Христос. Щоб ми мали її, Він стався людиною і для цього Він, досконалий Бог і досконала людина, помер на Голгофському хресті. Апостол Павло каже, що цю силу, що дає нам Бог, Він виявив “у Христі, воскресивши із мертвих Його, і посадивши на небі праворуч Себе, вище від усякого уряду, і влади, і сили, і панування, і всякого ймення, що назване не тільки у цім віці, але й у майбутньому”.

      Отже, це – особлива сила. Але разом з тим вона не дуже впадає в око людям, що звикли до світу і до життя за тілом. Цю силу має Святий Дух. І цю силу Святий Дух вживає у нас. Як нам користуватися нею? Або ж як ця сила, що ми маємо, може і повинна використовуватися?
      Погляньмо на нашого Господа. Він використав усю Свою силу, усю Свою любов, щоб нас викупити із влади гріха та диявола. Він, звичайно ж, міг підкорити собі увесь світ. Це поза сумнівом. Той, Хто створив усю нашу вселенну, Той, Хто править цілим всесвітом, безумовно, одним словом міг би всіх перетворити на слухняних рабів. Але Він цього не зробив. Він – Бог справедливий. Він – Бог люблячий. Творцеві не треба лукаві раби. Богові треба люблячі діти.
      Він використав усю Свою силу, щоб ми стали Його дітьми. Євангеліє від святого Івана так це підсумовує: “Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне. Бо Бог не послав Свого Сина на світ, щоб Він світ засудив, але щоб через Нього світ спасся” (Івана 3:16-17).

      Ісус Христос віддав Самого Себе, щоб ми були спасенні. Бог віддав усі Свої таланти, міць і правду, щоб змивши наші гріхи, нас усиновити. Біблія так каже про це чудо: “Як настало ж виповнення часу, Бог послав Свого Сина, що родився від жони, та став під Законом, щоб викупити підзаконних, щоб усиновлення ми прийняли. А що ви сини, Бог послав у ваші серця Духа Сина Свого, що викликує: "Авва, Отче!" Тому ти вже не раб, але син. А як син, то й спадкоємець Божий через Христа” (Галатів 4:4-7).
      Що таке весь світ у порівнняні із синівством у Бога? Найвища влада, найдорожчі скарби і найбільші маєтки минуться разом із життям нашого тлінного тіла. Але синівство, життя у Царстві Божому заради Христа, ніколи не минає. Як Христос воскрес, так і ми воскреснемо до вічного життя. У нас буде все, і найголовніше у нас вже є — вічне життя з нашим Богом. Ми маємо Його Духа в Собі. І Бог хоче, щоб ми вміло використовували ту силу, яку нам дає Святий Дух.

      Бог використав усю Свою міць, силу, владу, щоб заради Імені Ісуса нас виправдати, простити наші гріхи і провини, і щоб нас всиновити. Бог і далі нас прощає. Він далі проголошує нам спасіння заради Ісуса. Він нас зміцнює, втішає, підбадьорює, навчає, підтримує нас у боротьбі. Так само, живий наш Бог хоче, щоб і ми використовували Його силу, що діє в нас не для будування свого маленького князівства, а для прощення наших ближніх, для проголошення Євангелія Сина Божого. Він хоче, щоб ми ділилися цією силою. А це можливо тільки через Євангеліє. Як сказано в посланні до Римлян: “Бо я не соромлюсь Євангелії, бож вона сила Божа на спасіння кожному, хто вірує, перше ж юдеєві, а потім гелленові. Правда бо Божа з'являється в ній з віри в віру, як написано: А праведний житиме вірою” (Римлян 1:16-17).
      Дорогі брати та сестри, як бачимо, на відміну від політичних цілей у грішному світі, де політики виборюють місця тільки для себе, Господь прагне, щоб усі люди царювали в Його Царстві. Господь не обмежує кількість учасників. Він запрошує усіх. Бо Син Божий помер за всіх людей. Проте силу Свою Він дає тільки тим, хто в Нього вірить.

      І ще важлива деталь. На відміну від політичних баталій, де боротьба іде за місце в Раді, силу, яку дає нам Господь, ми використовуємо для боротьби не проти людей, а за людей, за їхнє майбутнє. Біблія каже: “Нарешті, мої брати, зміцняйтеся Господом та могутністю сили Його! Зодягніться в повну Божу зброю, щоб могли ви стати проти хитрощів диявольських. Бо ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби. Через це візьміть повну Божу зброю, щоб могли ви дати опір дня злого, і, все виконавши, витримати” (Ефесян 6:10-13). Наша зброя – Євангеліє, Слово Боже, віра, надія, прощення або ж готовність миру.
      Господь дав нам силу. Разом із тим Він гарантує нам перемогу. Бо наш сьогоднішній текст каже, що Бог воскресив нашого Господа Ісуса Христа: “посадивши на небі праворуч Себе, вище від усякого уряду, і влади, і сили, і панування, і всякого ймення, що назване не тільки у цім віці, але й у майбутньому”. Вищої влади не має ніхто у світі, і ніколи не матиме. Христос вище від українського уряду, від російського уряду, від американського уряду, і вище від усіх урядів, парламентів, армій і президентів разом узятих. І це показує важливість того, що ми маємо, і важливість тієї місії, що несе Церква і кожен окремий християнин.

      Адже Господь не тільки править всесвітом. Він – Голова нашої любої Церкви. І Він не є таким головою, що править якоюсь установою собі на користь. Ні. Біблія каже, що Церква – “Його тіло, повна того, що все всім наповняє!” Для Господа кожна Його дитина – рідна. Він переймається долею кожного з нас. Недаремно Біблія називає Христову Церкву, нас усіх, Його тілом. Якій би частинці тіла не завдати болю, — страждає ціле тіло. Про це страждання одразу стає відомо голові. Так само із вірними Христа. Він про нас знає усе, Він про нас піклується. Він прагне нас захистити для вічного життя.

      У нас діє Христова сила. Незалежно від перебігу передвиборних баталій, незалежно від того, хто переможе, а хто програє, ми вже перемогли у Христі. Ми вже маємо владу і силу, і впевненість у своєму майбутньому, бо в нас живе Христос, у нас перебуває Його сила, прощення і любов. І ми можемо і повинні хвалитися найбільше цим здобутком, яким нас обдарував Господь, Який стоїть вище від усього. Як сказано в Псалмі: “Одні колесницями хваляться, а інші кіньми, а ми будем хвалитись Ім’ям Господа, нашого Бога: вони похилились і впали, а ми стоїмо та ростемо на силах!” (Пс. 19:8-9). Заради Христа. Амінь.
      "Благодать зо всіма, що незмінно люблять Господа нашого Ісуса Христа! Амінь". (Ефесян 6:24)

Догори!

Хрест "Благодать вам та мир нехай примножиться в пізнанні Бога й Ісуса, Господа нашого!" (2 Петра 1:2).

Українська Лютеранська Церква.

Copyright Rev. Pavlo Bohmat
При використанні матеріалів цього сайту робіть ланки на нього.
Hosted by uCoz