· Про УЛЦ · Віра · Проповіді · Бібліотека · Календарі · Музика · Галерея · Ланки · Дом!

Сайт душпастиря Павла

E-m@il

Проповіді пастиря Андрія (Гончарук)

ПРАВЕДНІСТЬ.

      482 роки тому , 31 жовтня , величезний натовп ринув до стародавнього німецького міста , котре носило ім'я Віттенберг --- на згадку його засновника Віттекінда молодшого.
      Несприятлива погода та брудні маленькі будівлі Віттенберга відкидали ідею того , що краса міста чи його комерційна важливість привернула маси до нього . У цьому місті була стара церква --- розбита . дуже жалюгідного вигляду та дуже вшанована і свята , котра і привернула увагу цього натовпу . Це була церква " Усіх Святих " , у якій на невимовну радість вірних , виставлялися на показ уламки Ноєвого ковчегу , трошки сажі із печі у котру за наказом … були кинуті троє молодих євреїв , маленький шматок дерева із ясел немовляти - Спасителя , трошки бороди святого Кристофера та 19 тисяч інших реліквій , однаково правдивих і цікавих . Але понад усі ці принади , добре пристосованих до часів свого часу , його святість Папа дарує індульгенції усім , хто відвідає церков першого листопада . На дверях церкви сумнівних святих , сумнівних реліквій та сумнівних індульгенцій був знайдений прибитим на цей знаменний ранок розгорнутий сувій . Письмо на ньому було чітке , цвяхи , котрі тримали його , --- добре прибиті ; послання , котре він передавав було помірковано скромним , але дуже рішучим . Його матеріал --- пергамент , той самий , котрий дуже давно містив слова викуплення над головою Викупителя .
      Його змістом було возвеличення старої теми слави --- Христос на хресті --- єдиний Цар . Те , що було поховане під Папським троном , з'явилося на церковних дверях .
      Ключове гасло Реформації було повним та ясним із самого її початку : " Спасіння лише через Христа ! "
      Саме із прибитих до дверей тез , Реформація бере свою дату 31 Жовтня 1517 року . Саме ця дія стала у провидінні Бога початковою точкою роботи , котра ще продовжується , навіть на Україні , і котра буде вічно продовжуватись , ця славетна робота , в якій правда була піднесена до своєї первісної чистоти і цивільна та релігійна свобода була відновлена людині .
      31 Жовтня 1999 року Україна , Президентські вибори . На 482 річницю Реформації усі ми підемо на вибори , щоб віддати свій голос за якогось із кандидатів з надією , що цей голос принесе якісь зміни в житті країни , чи , іншими словами , деяку реформацію їй . Однак усі ми знаємо , що реформація країни розпочинається із самих її громадян .
      Подібним чином і Реформація 1517 року --- Реформація Християнської церкви . Адже , насправді Реформація 1517 розпочалася ще раніше за прибиття 95 тез . І свій початок вона бере не від тлінної людини , але від вічного незмінного Божого Слова , слова нашого сьогоднішнього тексту . слова , котре вразило та просвітило того , хто і прибив до дверей ці тези , того ,хто перебуваючи в августинській бібліотеці відкрив Біблію і натрапив на це слово . Інструментом цього слова був Мартін Лютер , саме ж слово , котре розпочало та здійснює Реформацію було слово " Праведність " .
      Через те розглянемо це слово : " ПРАВЕДНІСТЬ " .
      Щоб вчинити щось , вам потрібно бути спроможними чи здатними до цього . За своєю природою я не літаю , бо я не птах . Таким чином , якщо я не птах я не можу літати .
      Верба не може родити грушки , бо вона не груша .Таким чином , якщо верба не є грушею , вона не може родити груші .Груші є плодами дерева груші . Подібним чином праведність родить праведні діла , але діла не родять праведності ; людські діла не дають людської праведності .
      Людська життєва дилема постає у Павлових рядках послання до Римлян 3 : 10 - 12 : " Нема праведного ані одного ; нема , хто розумів би ; немає , хто Бога шукав би , --- усі повідступали , разом стали непотрібні , нема доброчинця , нема ані одного ! "
      Бо , як Лютер сповідає : " У моєму сумлінні немає нічого , окрім відчуття та згадки про гріх , та жах смерті . "
      А що скажемо ми про себе , мої дорогі спільники у гріху ? Чи я праведний ? Сумніваюсь , бо " Коли ми кажемо , що не маємо гріха , то себе обманюємо , і немає в нас правди ! "
      Але ми потребуємо праведності , котра була б дійсною перед Богом . Бо справедливий та праведний Бог вимагає її ( праведності ) від нас у Своєму Законі , про це нам каже серце . І серце нам каже , що не маємо праведності , і це очевидно . А без неї ( праведності ) ми прокляті , без неї ми --- лицеміри , душогубці , перелюбники та злочинці всякого гріха та переступу , котрим не місце у Божому Царстві , котрі мають свою власну праведність , для котрих Христос був розіп'ятий даремно .
      Таким чином нам потрібно шукати поза нами та зовні нас цю праведність , що є дійсною в очах Божих . Лише Божа благодать може відновити праведність взаємин , котру Він створив між собою та людством , коли творив світ . " Бо всі згрішили і позбавлені Божої слави ,але дарма виправдовуються Його благодаттю , через відкуплення , що в Ісусі Христі , що Його Бог дав у жертву примирення в крові Його через віру . " ( Рим . 3 : 23 - 25 )
      Це Його благодаттю праведність , якої Бог є джерелом та автором , котра приходить лише від Нього , котру лише Він може дати і , таким чином , вона є прийнятливою Його зору .
      Це є праведність , котру Бог приписує нам заради Ісуса Христа , праведність , котра стає власністю усіх , хто вірить в Ісуса Христа ---- Богочоловіка . Своєю благодаттю Бог створює нашу віру і ця віра не заробляє чи заслуговує праведності перед Богом , але приймає , утримує та користується приписаною праведністю .
      Віра --- це довірливе прийняття милості спасіння .
      Це не може бути заслугою природних здібностей чи , навіть , дії вірування у віруючому , бо " усі згрішили і позбавлені Божої слави " ; ніхто не встоїть перед Богом за своєю природою , бо не маємо нічого , чим би похвалитись перед ним . Бо віруюча людина усвідомлює свою гріховність та моральну приреченість перед Всезнаючим та Святим Богом , ось чому вона лине до свого Спасителя у вірі та приймає Його праведність , котра чинить її прийнятливою та виправданою перед Богом .
      І це стало можливим через викуплення , тобто через сплачування викупу Ісуса Христа .
      Ісус викупив нас від усіх наших гріхів та від гніву Бога , сплативши ціною викупу за наші душі . І цією ціною викупу є ніщо інше , як Його власна дорогоцінна кров .
      Первосвященик , Жертва та віко - милосердя в одній особі , Ісус виконав усі типи старозаповітних жертвоприношень пролиттям Своєї Святої крові , як викуп за гріхи світу . Таким чином Він став дійсним правдивим посередником між Богом та людьми , покриваючи весь наш гріх .провину , сором та наготу перед Божими очима , Досягнувши досконалого викуплення за усіх людей . І примирення таким чином отримане стає нашим володінням та власністю через віру у Його кров : Бог дивиться на дорогоцінну кров Свого Сина , яка покриває гріхи цілого світу , та через яку усі грішники визволяються від гріха . провини , гніву та прокляття , і , заради цієї кровної жертви та досконалих заслуг Христа Бог проголошує грішників праведними та святими .
      Таким є Всевиправдання благодаттю заради Христа через віру .
      Таким є основне послання Реформації .Саме це ми сьогодні святкуємо 31 Жовтня :
" Ми святкуємо день Реформації , а не Хеловін на день " Усіх Святих " . І нашим посланням є не ляк та страх , а послання " Спасіння лише через Христа " , що у Слові та Таїнстві , котре ми сьогодні приймали , бо саме так найкраще відсвяткувати день Реформації . Бо цей день виправдання благодаттю заради Христа через віру . Амінь .

На початок!

Хрест "Благодать вам та мир нехай примножиться в пізнанні Бога й Ісуса, Господа нашого!" (2 Петра 1:2).

Українська Лютеранська Церква.

a-counter
Hosted by uCoz