· Про УЛЦ · Віра · Проповіді · Бібліотека · Календарі · Музика · Галерея · Ланки · Дом!

Сайт душпастиря Павла

E-m@il

Мої проповіді...

Читання:
Єзекіїля 18:30-32
Псалом 67, 8, 148
Рим. 11:33-36
Івана 3:1-15
Місце: Українська Богословська Семінарія Св. Софії м. Тернопіль (06.05.2001 року).

Вiд Iвана 3
1 Був один чоловік із фарисеїв Никодим на ім'я, начальник юдейський.
2 Він до Нього прийшов уночі, та й промовив Йому: Учителю, знаємо ми, що прийшов Ти від Бога, як Учитель, бо не може ніхто таких чуд учинити, які чиниш Ти, коли Бог із ним не буде.
3 Ісус відповів і до нього сказав: Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не народиться згори, то не може побачити Божого Царства.
4 Никодим Йому каже: Як може людина родитися, бувши старою? Хіба може вона ввійти до утроби своїй матері знову й родитись?
5 Ісус відповів: Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не родиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже.
6 Що вродилося з тіла є тіло, що ж уродилося з Духа є дух.
7 Не дивуйся тому, що сказав Я тобі: Вам необхідно родитись згори.
8 Дух дихає, де хоче, і його голос ти чуєш, та не відаєш, звідкіля він приходить, і куди він іде. Так буває і з кожним, хто від Духа народжений.
9 Відповів Никодим і до Нього сказав: Як це статися може?
10 Ісус відповів і до нього сказав: Ти учитель ізраїльський, то чи ж цього не знаєш?
11 Поправді, поправді кажу Я тобі: Ми говоримо те, що ми знаємо, а свідчимо про те, що ми бачили, але свідчення нашого ви не приймаєте.
12 Коли Я говорив вам про земне, та не вірите ви, то як же повірите ви, коли Я говоритиму вам про небесне?
13 І не сходив на небо ніхто, тільки Той, Хто з неба зійшов, Людський Син, що на небі.
14 І, як Мойсей підніс змія в пустині, так мусить піднесений бути й Син Людський,
15 щоб кожен, хто вірує в Нього, мав вічне життя.

“Народження згори…”

Благодать вам і мир від Бога Отця і Господа нашого Ісуса Христа!

Дорогі брати та сестри в Христі, сьогоднішня проповідь базується на Божому Слові від Святого Євангелія апостола Івана (3:5): “Ісус відповів: Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не родиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже”.
З сьогоднішнього нашого Євангельського читання ми почули, як начальник юдейський, член Синедріону, фарисей Никодим прийшов уночі до Ісуса. Він прийшов уночі, можливо, від страху перед іншими фарисеями та книжниками, а можливо, не бажав надавати розголосу своїх відвідин Христа і, тим самим, збільшити зростаючу славу Учителя (Раввіна) з Назарету, обраного Богом чоловіка, можливо, навіть Пророка, але не Месію. Бо сказав Никодим: “Учителю, знаємо ми (книжники та фарисеї), що прийшов Ти від Бога, як Учитель, бо не може ніхто таких чуд учинити, які чиниш Ти, коли Бог із ним не буде” (Івана 3:2).
Наш Господь звісно що знав про таке невірне ставлення до Нього. Він знав, що всі юдеї, якими керували фарисеї, очікували не такого Месію, який буде піклуватися про їхні душі більш, ніж про тіла; євреї очікували великого царя, переможця цілого світу, який зробить євреїв (особливо фарисеїв) володарями усіх націй та країн, бо вони обраний народ і нащадки Авраама, яким належать місця у Царстві Небесному…
Знаючи найпотаємніші думки людських сердець та вчення фарисеїв, Ісус відразу почав розмову таким чином, щоб відвести Никодима з фальшивого шляху самоправедності, на якому той стояв, до істинного шляху, який вказаний у Божому Слові. Недостатньо бути лише євреєм, щоби мати заброньоване місце на Небесах, необхідно щось інше, треба відродження. Тож“Ісус відповів і до нього сказав: Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не народиться згори, то не може побачити Божого Царства”(Івана 3:3)…
Під час створення Бог зробив світ і людей досконалими, перші люди мали повне розуміння Його волі, мали досконалі стосунки зі своїм Небесним Отцем… Але після гріхопадіння Адама та Єви все було повністю знищене і зіпсуте гріхом. Через свій непослух Божій волі перші люди втратили право бути членами Царства Небесного, і єдине, що людство у їхньому обличчі заслужило, так це смерть та вічне прокляття у геєні огненній. Люди втратили правдивий страх Божий та правдиву віру в Бога, і навіть більше: людство стало ворожим по відношенню до Свого Творця, почало активно протистояти тому, що від Духа Святого (АВ, ст. ІІ; Рим.8:7). Гріх, увійшовши у світ, породив смерть і прокляття. І як сказав у своїй проповіді пастор Пол Шнайдер: “єдине, що ми потребуємо для вирішення нашої проблеми - це приєднання до чистого Слова Божого і віри Йому всім своїм серцем. Це те Слово, Котре виявляє наші гріхи та нашу відчайдушну потребу у Спасителі. Ми усі є безпомічними грішниками, котрі кожен день не підкоряються Богові і заслуговують вічну смерть у пеклі. Але нам не треба впадати у відчай, бо Ісус Христос є нашим Спасителем” та нашим Життям...
“Ісус відповів і до нього (Никодима) сказав: Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не народиться згори, то не може побачити Божого Царства” (Івана 3:3). Никодим багато знав про ідею відродження: бо поган, які приймали Закон Божий, називали новонародженими; тими, які перейшли на шлях істинний від нечестивого життя. Але істині сини Авраама, обрізані фарисеї, не потребували такого морального відродження. Тому і подумав спантеличений Никодим про нове фізичне народження: “Як може людина родитися, бувши старою? Хіба може вона ввійти до утроби своїй матері знову й родитись?” (Івана 3:4). Знову і знову ми бачимо, як щирий фарисей думає, що він може зробити для свого спасіння? Яке добре діло від нього очікується, щоби заслужити Життя вічне? Никодим, можливо, навіть і не подумав, що може Бог для його і нашого спасіння, бо те, що неможливо людям, те Богу можливо!!!
Серце Никодима було затверділе від оманливого вчення фарисеїв та книжників і йому було дуже важко зрозуміти, що Ісус каже про необхідність духовного відродження для отримання небесного громадянства, бо Царство Боже – це духовне царство, а не фізичне. Тому шляхом хрищення Святим Духом має бути відроджене усе людство: “Бо замкнув Бог усіх у непослух, щоб помилувати всіх” (Рим. 11:32) омивши Кров’ю Христової жертви та відродивши Святим Духом втрачене людство. Згідно до Святого Письма, ми від природи духовно сліпі, мертві, по-ворожому настроєні до Бога; тому ми не можемо своїм розумом або власними зусиллями провірити в Ісуса Христа, нашого Господа, чи прийти до Нього. Бо подібно до Никодима людські серця та розуми затьмарені гріхом і не сприймають того, що від Духа Святого, “бо тілесна людина не сприймає того, що від Духа Божого походить; це глупота для неї”(1Кор.2:14). “І такими були дехто з вас …, бо ”ви були мертві вашими провинами і гріхами” (Еф.2:1), …але ви обмились, але освятились, але виправдались Іменем Господа Ісуса Христа й Духом нашого Бога” (1Кор.6:11). Те, що було людині неможливо вчинити, зробив Боголюдина Ісус, бо все можливо для Бога, і Він зруйнував перепону гріха між Богом та людьми: ”Він бо наш мир, що вчинив із двох одне й зруйнував серединну перегороду, ворожнечу, Своїм тілом” (Ефесян 2:14). “А тепер об'явилась через з'явлення Спасителя нашого Христа Ісуса, що й смерть зруйнував, і вивів на світло життя та нетління Євангелією” (2 Тимофія 1:10) нас, бідних духом створінь, надав нам допомогу та підтримку Святого Духа, який за допомогою Божого Слова і Таїнств змінює та відроджує наші серця, дає нам дарунка віри і вічне життя на небесах…
Але, так само як і Никодим, багато людей не розуміють, як діє Дух Божий, у чому Він видимо і відчутно проявляється. Тому Ісус для нас пояснює, до Дух подібно до вітру “дихає, де хоче, і його голос ти чуєш, та не відаєш, звідкіля він приходить, і куди він іде” (Івана 3:8), але ти не зрікаєшся існування вітру і його дії, тільки тому, що ти не бачиш його. “Так буває і з кожним, хто від Духа народжений” (Івана 3:8), бо коли починається відроджуюча дія Духа, і як Він діє – це людям побачити неможливо, але через це неможливо зрікатися Божого Святого Духа, який діє в наших серцях і прикликав нас за допомогою Євангелія, тобто запросив взяти участь в благословіннях Христа, запропонованих нам у Євангелії. Бо наш милостивий та люблячий “Бог, Який нас спас і покликав святим покликом, не за наші діла, але з волі Своєї та з благодаті, що нам дана в Христі Ісусі” (2 Тимофія 1:9).
Тож Ісус запевняє і переконує серце кожного: “Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не народиться згори, то не може побачити Божого Царства” (Івана 3:3). А ми, любі брати та сестри в Христі, очима віри бачимо Небесне царство, і ми є його громадяни, бо ми омиті Кров’ю Христовою і відроджені Життєдайним Словом Євангелія. Бо Євангеліє – це сила Божа на спасіння, тому що в ньому відкривається праведність Божа. Через пророка Ісаю (55:11) Бог звертається до наших сердець і каже: «Слово Моє, що виходить із уст Моїх: порожнім до Мене воно не вертається, але зробить, що Я пожадав, і буде мати поводження в тому, на що Я його посилав!»
Син Божий - наш милостивий та люблячий Господь, який є Вічне Слово Боже, прийшов у цей світ грішників спасти, тож “народжені ви не з тлінного насіння, але з нетлінного, Словом Божим живим та тривалим” (1Петра 1:23) і ніщо не може вас вихопити із руки Божої, якщо ви перебуватимете у Його Слові... Тому, сам Бог зобов’язує нас використовувати Його Слово та Таїнства для створення, укріплення та збудування нашої віри. До того ж, якщо ми бажаємо спастися і привести інших до пізнання Христа, то ми не можемо досягнути цього засобами людської логіки чи глузду, або на основі використання якихось людських знань, а тільки лиш навчаючи їх Слову Божому в усій його чистоті та ясності. Щоби спастися, нам потрібне Євангеліє благодаті Божої, бо воно проголошує і пропонує милість усім, хто чує Його. І це незаперечна правда! Тому, подібно до Никодима (Ів.19:39), відкинь від себе усі фарисейські переконання цього світу та віруй у Боже Євангеліє!
Ось і зараз Св. Дух Божий зібрав нас навколо проповіді Євангелія, тобто притягнув нас до Слова і Таїнства Господньої Вечері. Святий Дух спонукає нас бути там, де проголошується прощення наших гріхів та Життя і Спасіння в Христі Ісусі Господі нашім. Слава Йому повіки віків! Амінь.


«Бог же надії нехай вас наповнить усякою радістю й миром у вірі, щоб ви збагатились надією, силою Духа Святого!» (Римлян 15:13).

На початок!

"Благодать вам та мир нехай примножиться в пізнанні Бога й Ісуса, Господа нашого!" (2 Петра 1:2).

Українська Лютеранська Церква.

a-counter
Hosted by uCoz