· Віра · Проповіді · Про УЛЦ · Літургія · Бібліотека · Календарі · Музика · Галерея · Ланки ·
Троянда Лютера

Сайт душпастиря Павла

Проповідь!

Проповіді пастиря Павла (Богмат).

Дата: Друга Неділя Адвенту, 22 грудня 2002 року Божого
Читання: Мих. 4:1-7; Рим. 15:4-13; Лк. 21:25-36
Місце проведення Богослужіння: м. Севастополь (22.12.02), м. Слов'янськ (21.12.02)

“Пильнуйте, щоб готові були й ви...”

      Дорогі у Христі Господі, “благодать вам і мир від Того, Хто є, Хто був і Хто має прийти...” (Об'явлення 1:4).
Сьогоднішня проповідь була натхнена Словом Божим від Святого Апостола Луки із сьогоднішнього нашого Євангельського читання:

"25 І будуть ознаки на сонці, і місяці, і зорях, і тривога людей на землі, і збентеження від шуму моря та хвиль, 26 коли люди будуть мертвіти від страху й чекання того, що йде на ввесь світ, бо сили небесні порушаться. 27 І побачать тоді Сина Людського, що йтиме на хмарах із силою й великою славою! 28 Коли ж стане збуватися це, то випростуйтесь, і підійміть свої голови, бо зближається ваше визволення! 29 І розповів Він їм притчу: Погляньте на фіґове дерево, і на всілякі дерева: 30 як вони вже розпукуються, то, бачивши це, самі знаєте, що близько вже літо. 31 Так і ви, як побачите, що діється це, то знайте, що Боже Царство вже близько! 32 Поправді кажу вам: Не перейде цей рід, аж усе оце станеться. 33 Небо й земля проминуться, але не минуться слова Мої! 34 Уважайте ж на себе, щоб ваші серця не обтяжувалися ненажерством та п'янством, і життєвими клопотами, і щоб день той на вас не прийшов несподівано, 35 немов сітка; бо він прийде на всіх, що живуть на поверхні всієї землі. 36 Тож пильнуйте, і кожного часу моліться, щоб змогли ви уникнути всього того, що має відбутись, та стати перед Сином Людським!" (Луки 21:25-36)

      Браття і сестри, зараз час посту – час, коли ми повинні приділяти ще більше уваги вивченню Слова Божого, більше розмірковувати над тим, що зробив для нашого спасіння Господь і що Він каже у Святому Писанні особисто нам.., як і навчає нас Ісус Навин (1:8): “Нехай книга цього Закону не відійде від твоїх уст, але будеш роздумувати про неї вдень та вночі, щоб додержувати чинити все, що написано в ній, бо тоді зробиш щасливими дороги свої, і тоді буде щастити тобі”...
      Чи ви колись замислювалися про Другий прихід нашого Господа і кінець світу? Чи лякають вас такі думки? Чи ви просто не бажаєте про це думати? Але чи можемо ми ігнорувати виразне вчення Святого Писання? Звісно, що ні! Оскільки Біблія чітко вчить нас, що у визначений Богом час (Дії 1:7) Христос, Боголюдина з'явиться видимим чином (Дії 1:9-11) усім людям одночасно, щоб судити “усі народи” (Мт. 24:27-31), усіх без виключення, живих і мертвих (після їхнього воскресіння), а разом із ними і павших ангелів (Юди 6). І беззаконники “підуть на вічную муку, а праведники на вічне життя” (Мт. 25:46)...
      Господь застерігає християн навіть і не намагатися вирахувати дату Його приходу, але вчить, щоб ми спостерігали знамена часів, які Бог встановив, щоб зробити Своїх вірних пильними, і щоби вони були готові до славного приходу Христа Спасителя!
      Відносно знамен часу Лютер вірно говорить, що “усе творіння слугує цьому дню знаменами” (St.L., XI, 59), серед яких Біблія називає такі, як: війни, ненависть по відношенню до Церкви, епідемії, голод, землетруси, п?вині та великі беззаконня у цьому грішному світі та інші... Але через повне зіпсуття гріхом люди не бачать, не розпізнають ці знамена останнього часу!
      Святе Писання нас навчає: 25 І будуть ознаки на сонці, і місяці, і зорях, і тривога людей на землі, і збентеження від шуму моря та хвиль, 26 коли люди будуть мертвіти від страху й чекання того, що йде на ввесь світ, бо сили небесні порушаться. 27 І побачать тоді Сина Людського, що йтиме на хмарах із силою й великою славою!” (Лк. 21:25-27)... Усі ці незвичайні явища, до яких приєднається небачене хвилювання моря, приведуть людей до заціпеніння, вони не розумітимуть, що відбувається, але коли вони зрозуміють, що на них насуваються великі біди і нещастя, тоді у розпачі почнуть ридати, падати духом, знемагати та з відчаю помирати... Але віруючі у Христа і виконуючі волю Його Отця не повинні ані боятися, ані сумувати; навпаки, коли почнуть справджуватися пророцтва про останні дні, вони повинні радіти, що наближається визволення їх від цього земного життя і початок блаженства в житті вічному! Коли Ісус пояснював Апостолам про кінець світу, Він знав, що їм і нам достатньо знати, що за цими страшними явищами слідує відкриття Царства Небесного, нового блаженного вічного життя. Тоді сміло підніміть очі ваші до неба і побачите у ньому знамено Сина Людського, а потім і Його Самого, що йтиме на хмарах із великою силою та славою...
      Яке саме знамено явиться – Ісус не сказав, тай Апостоли не питали Його. Але очевидно, що це буде таке знамено, яке не залишить у людях ані крихти сумніву у тому, що воно знаменує прихід Христа. За думкою Івана Золотоустого, таким знаменом буде хрест. І коли з'явиться цей стяг Христовий, усі зрозуміють, що настав страшний суд; і тоді будуть ридати усі племена земні, усі люди, які усвідомлять свою непідготовленість до зустрічі з Христом-Суддею, яким немає чим виправдати свою невіру перед Ним!
      Суд Христовий буде базуватися на дарованій у об'явленні Його істині, тобто на Слові Божому, про що абсолютно ясно свідчить Писання: “Хто цурається Мене, і Моїх слів не приймає, той має для себе суддю: те слово, що Я говорив, останнього дня воно буде судити його!” (Ів. 12:48; див. Рим. 2:16; Об. 20:12). Критерієм суду будуть діла людей, “бо мусимо всі ми з'явитися перед судовим престолом Христовим, щоб кожен прийняв згідно з тим, що в тілі робив він, чи добре, чи лихе” (2Кор. 5:10; див. Мат. 25:35-45). Але праведні будуть судитися лише по їхнім добрим ділам (Мт. 25:34-40; Об. 12:11), оскільки усі їхні порочні діла чи гріхи, були “вкинені у морську глибочінь” (Mих. 7:19), тобто забуті заради Христових страждань та крові, яку Він пролив на хресті Голгофи... Бо “Тепер настало спасіння, і сила, і царство нашого Бога, і влада Христа Його, бо скинений той [диявол], хто братів наших скаржив, хто перед нашим Богом оскаржував їх день і ніч!” (Об. 12:10).
      Отже, коли прийде Останній день, 30 того часу на небі з'явиться знак Сина Людського, і тоді заголосять всі земні племена, і побачать вони Сина Людського, що йтиме на хмарах небесних із великою потугою й славою. 31 І пошле Анголів Своїх Він із голосним сурмовим гуком, і зберуть Його вибраних від вітрів чотирьох, від кінців неба аж до кінців його” (Мт. 24:30-31). З'явлення Ісуса Христа буде миттєвим, яке відразу побачать усі, так і Ангели, яких пошле Він, відразу заберуть від усіх кінців землі людей; і це миттєве і одночасне воскресіння усіх, якби разом почувших заклик Христа, що проголосили Анголи – це подібно до звичайного у євреїв заклику на зібрання голосним сурмовим гуком (Числа 10:1-10)... Матвій передає нам слова Ісуса про заклик вибраних із усієї землі, тобто усіх, хто удостоїться Царства Небесного, але далі апостол пише, що “І перед Ним [Господом] усі народи зберуться, і Він відділить одного від одного їх, як відділяє вівчар овець від козлів” (Мт. 25:32). Отже буде зібрано вибраних і не вибраних, тобто гідні Царства Небесного і негідні його, усі будуть покликані. “А про день той й годину не знає ніхто: ані Анголи небесні, ані Син, лише Сам Отець” (Мт. 24:36). Люди будуть жити так само безпечно, як і живуть зараз, як і жили у дні Ноя; будуть їсти, пити, одружуватися, не підозрюючи, що близько кінець; і як у дні Ноя не думали про майбутню загибель, поки Ной не увійшов до ковчегу, і потом не винищів усіх, так буде і в пришестя Сина Людського: багато людей буде жити, анітрохи не думаючи, що настане година дати відповідь перед Богом за прожите життя. 34 Уважайте ж на себе, щоб ваші серця не обтяжувалися ненажерством та п'янством, і життєвими клопотами, і щоб день той на вас не прийшов несподівано, 35 немов сітка; бо він прийде на всіх, що живуть на поверхні всієї землі” (Лк. 21:34-35).
      У цій бесіді про кінець світу Ісус Христос акцентує увагу Своїх послідовників на несподіваності Свого приходу, говорить про це декілька разів і кожного разу застерігає від безпечності, від відданості життєвим благам і турботам; і просить їх бути бадьорими духом і бути в будь-який час готовими з чистим серцем зустріти Його.
      Буди готовим зустріти пришестя Спасителя означає не лише думати про це пришестя і чекати його, але й постійно, все своє життя готуватися до цієї зустрічі, а готуватися до зустрічі Спасителя, готуватися дати відповідь Йому на страшному суді Його, означає: виконувати усі Божі Заповіді; жити не так, як хочеться, а як Бог наказує; згадувати усе своє минуле, усі гріхи свої, засуджувати себе за скоєння їх, каятися, сльозами каяття омивати їх; прагнути із Божою допомогою більше не грішити та протистояти спокусам; падаючи морально, скоріше знову підніматися, знову засуджувати себе, знову каятися і молити нашого милосердного Господа про підтримку і про прощення усіх наших гріхів, щоби заради Христа Бог не ставив нам їх у провину.
      Христос сказав Апостолам: “А що вам Я кажу, те всім Я кажу: Пильнуйте!” (Мк. 13:37). Не будьмо ж безпечні, не будьмо говорити, що до кінця світу і страшного суду ще далеко, що буде ще час подумати про це, оскільки ми не знаємо ані дня, ані години, коли будемо покликані із цього життя, тобто помремо. А може ми зараз помремо?! А після смерті немає місця каяттю, вже надто запізно! Чи ви думали про це? Отже будьмо слідкувати за собою щохвилини, не дамо життєвими турботам і благам світу цього поневолити нас!
      Отже, 34 уважайте ж на себе, щоб ваші серця не обтяжувалися ненажерством та п'янством, і життєвими клопотами, і щоб день той на вас не прийшов несподівано, 35 немов сітка; бо він прийде на всіх, що живуть на поверхні всієї землі 36. Тож пильнуйте, і кожного часу моліться, щоб змогли ви уникнути всього того, що має відбутись, та стати перед Сином Людським!” (Лк. 21:34-36).

      Я хотів би сьогоднішню проповідь скінчити усім вам відомими словами, щоб, коли ви підете по своїх домівках, знову їх згадали і роздумували над ними... Чи ви пам'ятаєте, що ви вивчали на катехізаційних заняттях, коли пояснювали другий член Символу Віри?
      “Вірю, що Ісус Христос - правдивий Бог, народжений від Отця перед усіма віками, а також правдива людина, народжена від Діви Марії, - є моїм Господом.
      Він спокутував за мене, втрачене та засуджене створіння, викупив і визволив мене від усіх гріхів, від смерті та від влади диявола - не золотом чи сріблом, а Своєю святою, дорогоцінною кров'ю, Своїм невинним стражданням і смертю.
      І все це Він зробив для того, щоб я належав Йому, жив під Його владою у Його Царстві та служив Йому у вічній праведності, невинності та блаженстві, так як і Він воскрес із мертвих, живе і царює вічно. Це незаперечна правда”.

      "1 Тож благаю вас, браття, через Боже милосердя, повіддавайте ваші тіла на жертву живу, святу, приємну Богові, як розумну службу вашу, 2 і не стосуйтесь до віку цього, але перемініться відновою вашого розуму, щоб пізнати вам, що то є воля Божа, добро, приємність та досконалість" (Римлян 12:1-2). Амінь.

Догори!

“І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі” (Филип'ян 4:7).

Українська Лютеранська Церква.

Copyright Rev. Pavlo Bohmat
При використанні матеріалів цього сайту робіть ланки на нього.
Hosted by uCoz